Yazi


2020-07-14 16:23:18

 

Okul Öncesi Eğitim

   Yeni doğan bir çocuğun gözünden bir ev, koca bir dünya gibidir. Onun için her nesne (ilk 1 yıl ağza götürülerek) keşfedilmeyi bekleyen gizemlerle doludur fakat zamanla evi deneyimlemek çocuk için tekrara sarmaya başlar, ebeveynler yetersiz kalır. Çocuk da uyaran yoksunluğunu huysuzlanmayla ifade etmeye çalışır. Artık onu oyalamak günden güne sizi daha çok zorluyordur...

 

   3 yaşındaki bir çocuğun öğrenme kabiliyeti, bir profesörün öğrenme kabiliyetinden daha fazladır. Bu yüzden çocuk zengin uyarıcılara ihtiyaç duyar. Bu da okul öncesi eğitimle mümkündür. Okul öncesi eğitim kurumunda çocuk, yaparak-yaşayarak öğrenir. “Topluluk içerisindeki ben” kavramını deneyimleyen çocuk; başkasının hakkına saygı duymayı, sırasını beklemeyi, grupla hareket etmeyi yine burada öğrenir. Ayrıca bireyselleşme için çok büyük önem taşıyan bu dönem, aile dışına çıkmanın ilk adımının atılması gerektiği dönemdir 

 

Okul Öncesi Eğitim Neden Gereklidir?

·        Öğrenmeye karşı ilgi(oyun yoluyla) uyandırılır.

·        Öğretmenlerinin gözetiminde, farklı aile ve kültürlerden gelmiş akranlarıyla iletişim kuran çocukların sosyal becerileri gelişir, problem çözme becerisi edinirler.

·        Bireyselleşen çocuğun özgüveni artar.

·        Okul öncesi eğitimde yapılan türlü aktivitelerle çocuk yeteneklerini keşfeder. Yapılan araştırmalar, birçok konudaki potansiyelin tamamını gün yüzüne çıkarılabilmesi için 3-5 yaş aralığında tecrübe edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

·        Dil gelişimi için de okulöncesi dönem oldukça önemlidir. Okula başlayan çocuklardaki konuşma kabiliyeti ilk 2-3 ay içerisinde gözle görünür şekilde artar.

 

Psikolog / Aile Danışmanı

Gamze ÜNGÖRMÜŞ   

 

Tags:okuloncesi,cocukgelisimi,ankarapsikolog,ailedanismani,ozguven