Yazi


2020-08-15 14:54:48

Fırtınalı Aşk* / Romantik İlişkilerde Kaygılı-Kaçıngan Çekimi

         Bağlanmayla ilgili bundan önce kaleme aldığım Sevgilim Neden Böyle? / Romantik İlişkilerde Bağlanma  ve Güvenli Liman / Romantik ilişkilerde Güvenli Bağlanma  yazılarımda kaçıngan, kaygılı ve güvenli bağlanma stiline sahip kişilerin özelliklerinden bahsetmiştik. Bu yazıdaysa kaçıngan-kaygılı arası romantik ilişkiden, bu ilişkide tarafların bağlanma stillerinin ilişkiye etkilerinden ve sık sık aşkla karıştırılan harekete geçmiş bağlanma sisteminden bahsedeceğim.   

            Kaçınganların, etraflarında sürekli karışık mesajlar verdiklerinden, çevrelerindeki potansiyel partnerlerine bir yakınlaşıp, bir uzaklaştıklarından bahsetmiştik. Bu bir var, bir yok; bir arar, bir unutur hâl kaçınganların bağlanmaktan korkmaları sebebiyle bilinçdışı gelişen bir durumdur. İşte bu hâller, yine doğası gereği ilişkiyle kafalarını çok fazla meşgul etmeye meyilli, kaygılı bağlanma stiline sahip kişilerin bağlanma sistemlerini tetikleyerek onları panikletir ve bu yaşanan heyecan, sıklıkla aşk ile karıştırılır. Bu yüzden kaygılı bağlananların çoğu kaçınganları çekici bulurlar.

            Kaçınganların sıklıkla kaygılılarla ilişki kurmasının sebebiyse; kendilerini güçlü ve bağımsız hissetmek istemeleridir. "Beni çok darlıyor, ben gelemem buna!" şeklinde konuşmak ve buna gerçekten inanmak, onların özalgılarını doğrulamalarını sağlar. Yani, aslında şikayetçi gibi göründükleri şeyden tatmin sağlarlar. Kaçıngan-kaygılı sık eşleşmesinin bir diğer sebebiyse; kaçınganların bir ilişkide kalabilmesi için partnerlerinin iki kişilik emek sarf etmesine ihtiyaç duymalarıdır. Çünkü bir ilişkinin gereklerini yerine getiremeyen kaçınganın, bir diğer kaçınganla ya da güvenli bağlananla uzun süreli bir ilişkide kalması pek mümkün değildir.  

 

Aşk Nedir? Aşk Sandığımız Şey Nedir?

 

            Kaçıngandan gelen karmaşık mesajlarla kaygılının kafası karışıktır. İstemsiz bir şekilde kafası ilişkiyle meşguldür hep. Tam bu sırada, kaçıngandan gelen bir jest veya iltifatla havaya uçar. Fakat bu sevinç uzun sürmez çünkü kaçınganla kurulan ilişkide duygusal medcezir(gelgit) sürekli tekrar eder. Gelen mesajlar yine karışıktır, o coşku anındaki eminlikten eser kalmamıştır. Tekrar olumlu bir mesaj, bir yakınlaşma bekler durur kaygılı. Endişe, takıntı, kafa meşguliyeti yaşanılan kısa mutluluklarla harmanlanır ve harekete geçmiş/alarm vermiş bağlanma modeli aşkla karıştırılır. Üstelik özfarkındalığı gelişmemiş bir kaygılı bunu tekrar tekrar yapmaya, bu alarm halini başka başka insanlarda aramaya devam eder.

Kaçınganlardan Neden Uzak Durulmalı?

 

            Özellikle kaygılı biriyseniz, kaçınganlardan uzak durmalısınız çünkü;

·         Kendinizi takıntılı, güvensiz ve değersiz hissetmenize sebep olurlar.

 

·         Duygusal ihtiyaçlarınızı anlamakta çok kötüdürler.

 

·         Gelecek planı yapmazlar.

 

·         Siz, yani kaygılılar ilişkideki problemlerin sebebini kendinizde aramaya meyilliyken onlar problemi karşıda aramaya meyillidirler ve bu sizin kendinizi suçlu hissetmenize sebep olur.

 

·         Siz ufacık bir reddedilme sinyaliyle bile allak bullak olabilirken onlar yakınlık talebinizi çok sık reddederler.

 

·         Kendinizi oyunlar yaparken buluverirsiniz. Onun ilgisini çekebilmek, değerli hissetmek, kaygılarınızı göstermemek için kendinizi olduğunuzdan meşgul göstermeye çalışabilir, onun arama sıklığını taklit edebilir, gizli numaralar ya da sahte hesaplar üzerinden sadakatini test etmek zorunda kalabilirsiniz.

 

·         En mühimi de kendi ihtiyaçlarınızı baskılamak, saklamak, doyurmamak zorunda kalırsınız.

 

Peki Kaçınganlar Ne Yapacak?

 

            Peki ya yalnız kovboylar, tek tabancalar, ıssız adamlar/kadınlar, “Kimseye bağlanamıyorum” diyenler… onlar hallerinden memnunlar mı? “Tercih edilmiş yalnızlık” kararı alanların kararlarına saygı duyarak, kaçıngan bağlanma stili sebebiyle sağlıklı ilişki kuramayan kişileri ele alalım şimdi de. Diğer herkes gibi bağlanmaya ihtiyaç duyan kaçıngan bebekler üzerinde yapılan “annenin odadan çıkması deneyi”nde, dıştan bir farklılık gözlemlenmese de kaçıngan bebeğin nabız ve hormon değerlerindeki anormalliklere değinmiştik, bağlanmayla ilgili ilk yazımızda. Yetişkin kaçınganlar da tıpkı bebekliklerinde olduğu gibi sağlıklı bir bağlanma kurmak isterler fakat bunda zorlanırlar.

            Yine de özfarkındalığı yüksek, gelişime açık ve gerektiğinde psikolog desteği alan bir kaçınganın  da güvenli bağlanma stiline yaklaşması, sağlıklı bir ilişki kurması mümkündür.

 

Gerçek/Doğru Aşk Nasıl Anlaşılır?

 

            Bağlanma üzerine yazdıklarımızı toparlayacak olursak; sağlıklı bir ruh hali, gerçek aşk, doğru kişi, mutluluk, huzur ve güvenli bağlanma için ilk yapılması gereken; kendini keşfetmek ve ihtiyaçlarının farkına varmaktır. Kişi ancak bundan sonra, kenisi için doğru aşkı anlayabilir. Hangi bağlanma stiline sahip olursanız olun, kendi içsel yolculuğunuzda destek, online ya da (Ankara)yüz yüze terapi için iletişime geçebilirsiniz. Hoşça kalın…

 

Not: Okumuş olduğunuz yazı "Romantik İlişkilerde Bağlanma" üzerine yazdığım serinin son yazısıdır. İlk iki yazı için aşağınaki linklere tıklayabilirsiniz.

1. yazı -  

Sevgilim Neden Böyle? / Romantik İlişkilerde Bağlanma

2. yazı - 

Güvenli Liman / Romantik ilişkilerde Güvenli Bağlanma

 

Psikolog / Aile Danışmanı Uzmanı

Gamze ÜNGÖRMÜŞ         

Tags:gerçek aşk,aşk nedir,güvenli bağlanma,ankarapsikolog,onlineterapi,psikolog gamze üngörmüş


Cemile S.

Baglanma serisi yazınızı keyifle okudum. Simdiye kadar hep duydugum baglanma stilleri kavramini bu kadar hayatin icinden ve anlasilir aktardiginiz icin tesekkur etmek istedim

Aydan A.

bağlanma dediğimiz şeyin ilişkilere etkisinin bu denli olduğunu bilmiyordum...

Zeynep Ç...

yüz yüze randevu için de buradaki günlerden seçebiliyor muyuz?

Psk. Gamze Üngörmüş

Tabii ki Zeynep Hanım

Melih

Çok güzel bir seri olmuş, ellerinize sağlık Gamze Üngörmüş. Bilimsel bir yazida, neden heyecanlandım bilmiyorum :)))